top of page
Vyhledat

Mýty o osobním koučování

Rozbourejte běžné mýty a nedorozumění týkající se osobního koučování a utvořte si jasnější obrázek o tom, co můžete od koučování očekávat.



Mýty o osobním koučování
osobnikouc.eu

Osobní koučování je jako tajemná zahrada s množstvím neznámých květin a zákoutí, která se skrývá za vysokou zdí plnou mýtů a nedorozumění. Abychom mohli vejít dovnitř a naplno se ponořit do její krásy, musíme nejprve odstranit tyto zdi kámen po kameni. Připravte se tedy na cestu, během které rozboříme ty nejrozšířenější mýty o osobním koučování a otevřeme bránu k pravdě.


Mýtus č. 1: Kouč je vlastně jen další název pro psychoterapeuta. S tímto tvrzením se setkávám téměř každý den. Představte si, že stojíte před rozcestím. Na jedné straně je cesta, kterou sleduje psychoterapeut – specialista, který se věnuje léčení psychických problémů a poruch, využívá k tomu hluboké analýzy minulosti a dlouhodobé terapie. Na druhé straně je cesta osobního kouče, který vás spíše než do minulosti provede současností a zaměří se na to, jak dosáhnout vašich budoucích cílů a snů. Zatímco psychoterapeut vám pomůže léčit staré rány, kouč vám poskytne mapu a kompas pro vaši cestu vpřed.


Mýtus č. 2: Koučování je jen pro "ztracené duše" nebo ty, kteří mají vážné psychické problémy a neví kudy kam. Tento mýtus je přitom jako starý, zaprášený klobouk, který nám už dávno přestal slušet, ale my ho stejně z hlavy nesundáme.

Osobní koučování je pro každého, kdo chce zlepšit svůj život, dosáhnout svých cílů nebo jednoduše najít nový směr. Představte si, že jste lodí plující po oceánu života. I když nejste v bouři, plavba je klidná, přesto vám může kouč pomoci nastavit plachty tak, abyste pluli rychleji a efektivněji k vašemu cíli, nebo objevili nové a krásné ostrovy, na kterých potkáte spoustu inspirujících lidí a zažijete spoustu dobrodružství.


Mýtus č. 3: Koučování je příliš drahé a neefektivní. Jako když se snažíte hodit kamenem přes širokou řeku a stále nedosáhnete na druhý břeh – tak se může zdát i investice do koučování. Ale co když vám ten kámen pomůže postavit most? Investice do osobního koučování může přinést neocenitelné výsledky, jako je lepší sebepoznání, dosažení dlouhodobých cílů a celkové zlepšení kvality života. Efektivita koučování je jako echo v horském údolí – to, co do něj vložíte, se k vám vrátí mnohonásobně. Jak říká s oblibou jeden nejmenovaný lektor z Coachville a zároveň jeden z nejlepších koučů v této zemi "Pohoda a spokojenost se svým životem se vyčíslit penězi prostě nedá". A pokud se vám společně s koučem k takovému celoživotnímu štěstí podaří alespoň přiblížit, tak jsou peníze tou poslední hodnotou, o které přemýšlíte.


Mýtus č. 4: Kouč mi řekne, co mám dělat, poskytne mi nepřeberné množství fantastických a léty ověřených rad. Budete asi překvapeni, ale skutečný kouč vám nedá radu asi žádnou. Představte si kouče jako průvodce v neznámé džungli. On má mapu a kompas, ale vy jste ti, kdo musí kráčet vlastní cestou. Kouč vám nepředepíše kroky, které máte udělat, ale pomůže vám objevit vlastní cestu a podpoří vás na vaší cestě k cíli. Je to o spolupráci a hledání toho nejlepšího v sobě, nikoli o následování přesných pokynů. Každý z nás je jiný, má zcela jinou startovní čáru, povahu, vzdělání, dovednosti, sociální postavení, finanční situaci nebo rodinné zázemí.


Mýtus č. 5: Koučování je jen takový módní výstřelek. Můžeme si myslet, že koučování je další trend, který přijde a zase odejde jako vlny na pláži. Jestli mám položit svou šedivou hlavu pro něco na špalek, tak je to pro tvrzení, že lidí využívajících služeb osobních koučů bude přibývat doslova šíleným tempem. A moc bych si přál, aby měl jednou osobního kouče téměř každý. To by se nám zcela jistě všem žilo o poznání lépe a svět by vypadal jinak. Pravdou je, že koučování má hluboké kořeny v psychologii, filozofii a vědeckém výzkumu lidského chování a rozvoje. Je to jako strom, který sice může měnit barvy svých listů s měnícími se ročními obdobími, ale jeho kořeny zůstávají pevně zasazeny v zemi.


Otevření brány do tajemné zahrady osobního koučování a prozkoumání její krásy bez předsudků a mýtů může být jednou z nejlepších cest, které v životě podniknete. Jde o objevování nových možností, o růst a o nalezení toho nejlepšího ve vás. Buďte tedy připraveni vykročit a prozkoumat, co všechno vám osobní koučování může nabídnout.


63 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page